Για Εσωτερική Θρέψη - Τρόφιμα

Κορυφαίες πωλήσεις

Προφιλ εταιρειών

Δημοφιλή προϊόντα

Βιολογικό Βούτυρο Γκι | Organic Ghee | 300gr

P901

Νέο προϊόν

Το ghee παράγεται από φρέσκο βούτυρο αγελάδος, με την απομάκρυνση των προσμίξεων νερού και γάλακτος μέσω της θερμότητας. Για αυτόν τον λόγο και αποκαλείται «εξαγνισμένο βούτυρο».

Περισσότερες λεπτομέρειες

24,00 €

Τα θαύματα του γκι/ghee (ινδικό βούτυρο).
“Το ghee είναι γλυκό στη γεύση και δροσιστικό σε ενέργεια, αναζωογονητικό, ωφέλιμο για τα μάτια και την όραση, εξισορροπιστικό για το πεπτικό σύστημα, χαρίζει λάμψη και ομορφιά, ενισχύει την μνήμη και την ζωτικότητα, προάγει το πνεύμα, συντελεί στην μακροζωία, αποτελεί σημαντικό αφροδισιακό και προστατεύει το σώμα από διάφορες ασθένειες: Bhavaprakasha 6.18.1
Αποτελεί ένα χρυσαφένιο και ημιδιαφανές υδαρές μίγμα ιδανικό για την μαγειρική και την θρέψη του σώματος και του μυαλού.

Μια σύντομη επιστημονική περιγραφή των λιπών και των ελαίων.
Στη σύγχρονη εποχή «απόρριψης των λιπών» η εμμονή της Αγιουρβέδα να εξυμνεί τα θαύματα του ghee φαίνεται αντιφατική. Ωστόσο οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες πάνω στη φύση της δομής των κυττάρων και τον μεταβολισμό των λιπών έρχονται να επιβεβαιώσουν την αρχαία γνώση της Αγιουρβέδα. Γνωρίζουμε ότι τα κακής ποιότητας λιπαρά (π.χ. μη οργανικά, υδρογονωμένα, trans λιπαρά) συντελούν στην παραγωγή των ελευθέρων ριζών, οι οποίες οξειδώνουν και καταστρέφουν τα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι τα κακής ποιότητας λιπαρά καταστρέφουν την υγεία μας.

Παρόλα αυτά, τα λιπαρά είναι σημαντικά για την υγεία μας. Οι ζωτικές ουσίες των βιταμινών A,D,E, και K απορροφούνται από το σώμα μόνο όταν λαμβάνονται με λίπος. Το λίπος επίσης παρέχει στον οργανισμό τα ζωτικής σημασίας, απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει και είναι δυνατό να εφοδιαστεί μόνο μέσω της διατροφής. Είναι γνωστό ότι τα λιπαρά οξέα  (Ωμέγα 3-6) παρέχουν αντιφλεγμονώδη εικοσάεδρα, συμβάλλουν στην εσωτερική μεταβίβαση των κυττάρων και ρυθμίζουν την παραγωγή του DNA σε αντιφλεγμονώδη κυτταροκίνες. Γενικότερα, τα λιπαρά θρέφουν το δέρμα, τις κυτταρικές μεμβράνες και τα μαλλιά. Επίσης συντελούν στην προστασία των εσωτερικών οργάνων, στην διατήρηση της υγιούς θερμοκρασίας του σώματος και στην ενίσχυση του εγκεφάλου.

Τα λιπαρά διακρίνονται σε κορεσμένα και ακόρεστα.
Τα κορεσμένα λιπαρά διατηρούν κακή φήμη, καθώς η υπερβολική κατανάλωση έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριοσκλήρωσης, εμφράγματος και στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο στις έρευνες δεν λαμβάνεται υπόψιν ο διαχωρισμός μεταξύ των πραγματικά κορεσμένων λιπαρών και των συνθετικά προηγμένων κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αποτελεί λοιπόν μια παρεξήγηση της φύσης των κορεσμένων λιπαρών , καθώς μερικά από αυτά, όπως το ghee και το έλαιο καρύδας είναι υγιεινά. Τα κορεσμένα λιπαρά σχηματίζονται από μικρής αλυσίδας λιπαρά οξέα και μακράς αλυσίδας λιπαρά οξέα. Τα μικρής αλυσίδας λιπαρά οξέα είναι εύπεπτα, ενώ τα μακράς αλυσίδας λιπαρά οξέα δεν είναι. Τα μακράς αλυσίδας λιπαρά οξέα έχουν συσχετιστεί με νόσους όπως θρόμβωση και καρκίνο. Επομένως τα μικρής αλυσίδας λιπαρά οξέα είναι υγιεινά και συντελούν στην παραγωγή ορμονών και στην ενδυνάμωση των κυτταρικών μεμβρανών.

Τα μη κορεσμένα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε μονοακόρεστα (ελιά, σινάπι) και πολυακόρεστα (σουσάμι, ηλίανθος). Και οι δύο κατηγορίες είναι εξίσου σημαντικές για μια υγιή ζωή. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορεί να αποβούν ανθυγιεινά, καθώς λόγω της κυτταρικής τους δομής, είναι πιθανό να προκαλέσουν οξείδωση. Αυτό σημαίνει ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ θερμότητα, φως) μπορεί να οξειδωθούν και εφόσον καταναλωθούν να απελευθερώσουν ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Το σουσάμι δεν οξειδώνεται στην θερμότητα. Το λινολεικό οξύ που περιέχει βελτιώνει τις αντιοξιδωτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι ινδικής κάνναβης όμως οξειδώνονται εύκολα σε θερμότητα και φως. Μερικά πολυακόρεστα λιπαρά σκοπίμως υδρογονοποιούνται για να παραχθεί η μαργαρίνη, η οποία περιέχει μέχρι και 40% κακής ποιότητας trans λιπαρά οξέα. Αυτά δεν βρίσκονται στην φύση και σχετίζονται με τη συσσώρευση της βλαβερής LDL χοληστερόλης και τις καρδιοπάθειες. Επίσης, τα περοξίδια (οξειδωμένα λιπίδια) εγκαθίστανται στα κυτταρικά τοιχώματα και εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού των κυττάρων.

Γιατί το ghee είναι τόσο υγιεινό;
Στη χημική σύσταση του ghee οφείλονται οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη και τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ghee αποτελεί έναν συνδυασμό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών. Περιέχει 65% κορεσμένα λιπαρά, 25% μονοακόρεστα και 5% πολυακόρεστα. Τα κορεσμένα λιπαρά που συνθέτουν το ghee περιέχουν (89%) εύπεπτα, μικρής αλυσίδας λιπαρά οξέα και 3% λινολεικό οξύ, το οποίο έχει ισχυρές αντιοξιδοτικές ιδιότητες. Επίσης περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E, και K.

Η ανθεκτικότητα του ghee στην θερμότητα (σημείο καύσης 485Ο F ή 252Ο C) το καθιστά εξαιρετικό και για την μαγειρική. Το σημείο καύσης ορίζει την θερμοκρασία κατά την οποία το έλαιο αρχίζει να καίγεται, να οξειδώνεται και να προκαλεί ελεύθερες ρίζες. Καθώς διαθέτει και χαμηλό βαθμό οξείδωσης, διατηρείται και εκτός ψυγείου για μακρύ χρονικό διάστημα. Ακόμα ένα πλεονέκτημα του ghee αποτελεί το γεγονός ότι δεν περιέχει λακτόζη,καθιστώντας το κατάλληλο και για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Έχει αναφερθεί ότι η χρήση του ghee ρυθμίζει την αναλογία HDL:LDL, ενώ σύμφωνα με κάποια μελέτη χαμηλώνει και την υψηλή χοληστερόλη. Ως μέρος μιας γαλακτο-χορτοφαγικής δίαιτας το ghee προσφέρει σημαντικά διαιτητικά οφέλη. Αποτελεί ένα υγιεινό έλαιο που βοηθά το σώμα στην αντίστασή του ενάντια στην οξείδωση.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, τα οφέλη του ghee είναι πολλά και ποικίλα, έχοντας θετική δράση στο πεπτικό σύστημα, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την ενίσχυση του πνεύματος.

-Έχει γλυκιά γεύση με μια ήπια πεπτική δράση.
-Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς ρυθμίζει την ενέργεια agni
-Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς θρέφει και τις 7 dhatus
-Έχει ευεργετικές ιδιότητες και για το ανοσοποιητικό, καθώς αυξάνει τις ojas.
-Ισορροπεί και τις τρεις dosha και ειδικότερα μειώνει τη vata και ηρεμεί την pitta.
-Ενυδατώνει τους ιστούς και λιπαίνει τον συνδετικό ιστό.
-Μεταφέρει τις λιποδιαλυτές ουσίες των βοτάνων στο βάθος των ιστών.
-Αποτελεί μια ανώτερη αναζωογονητική ουσία
-Προστατεύει από πολλές ασθένειες, ενισχύει την όραση,τα μάτια, δίνει λάμψη, μακροζωία, ενισχύει το πνεύμα, ενδυναμώνει το μυαλό και το νευρικό σύστημα και ρυθμίζει την apana vayu.
-Να αποφεύγεται η χρήση του σε ασθένειες με υψηλό kapha με καθαρή, λευκή εκροή και εμπόδια στα κανάλια.
-Λαμβάνετε καθημερινά από 1 κουταλάκι του γλυκού μέχρι 2 κουταλιές της σούπας.

Διατροφικές πληροφορίες

  • Vegetarian
  • Added sugar free
Organic Ghee.

✓ Κατάλληλο για χορτοφάγους
✓ Κατασκευάζεται χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
✓ Πιστοποίηση βιολογικού από τον Soil Association.
-Λαμβάνετε καθημερινά από 1 κουταλάκι του γλυκού μέχρι 2 κουταλιές της σούπας.

Ιδανικό για το μαγείρεμα, μπορείτε απλά να ανακατεύετε το ghee σε ρύζι και λαχανικά, να το χρησιμοποιείτε όταν ψήνετε ή χρησιμοποιείτε ως νόστιμη εναλλακτική λύση στο βούτυρο. Παρακαλώ ψύξτε μετά το άνοιγμα. Ως φυσικό προϊόν μπορεί να εμφανιστούν μερικές χρωματικές διακυμάνσεις.


Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις

Γράψτε μία αξιολόγηση

Βιολογικό Βούτυρο Γκι | Organic Ghee | 300gr

Βιολογικό Βούτυρο Γκι | Organic Ghee | 300gr

Το ghee παράγεται από φρέσκο βούτυρο αγελάδος, με την απομάκρυνση των προσμίξεων νερού και γάλακτος μέσω της θερμότητας. Για αυτόν τον λόγο και αποκαλείται «εξαγνισμένο βούτυρο».